kpilogo shields

In Part 1 of this series (Polymer 1999;40:3685), the concept for the preparation of expandable polystyrene (PS) applying water as a blowing agent was presented. In order to achieve this goal, water was emulsified by means of a commercially available surfactant (sodium bis(2-ethylhexyl)sulfosuccinate) in a prepolymerised styrene/PS mixture. This mixture was subsequently suspended in water and polymerisation was continued to complete conversion. This procedure resulted in spherical PS beads containing tiny water droplets which were capable of expanding the material upon heating above its glass transition temperature. In certain cases (especially at high surfactant concentrations), miscibility problems between the surfactant and the PS matrix caused unstable systems during polymerisation. For this reason, a new technique was developed to synthesise in-situ amphiphilic copolymers with good miscibility in the PS matrix. This novel route to incorporate very finely dispersed water into polystyrene is described in this paper. This procedure also has potential for the preparation of amphiphilic species with other applications, e.g. as detergents, dispersants, in the enhanced oil recovery, etc., since a very simple radical copolymerisation is applied, whereas the syntheses of most surfactants require a relatively complicated reaction sequence.

Посилання на статтю:

Water expandable polystyrene (WEPS) Part 2. In-situ synthesis of (block)copolymer surfactants / J.J. Crevecoeur, L. Nelissen, P.J. Lemstra // Polymer. – 1999. – N 40. – P. 3691–3696.

Water expandable polystyrene (WEPS) Part 2. In-situ synthesis of (block)copolymer surfactants - Завантажити.

 

Корисні статті

Види та функції сучасної упаковки

Різноманітна упаковка щільно увішла у життя кожної людини. На полицях магазинів, в інтер'єрах помешкань можна побачити десятки пляшочок, коробок, аерозольних болончиків. Термін існування упаковки в нашому житті може продовжуватися від кількох хвилин до кількох років. Що ж таке сучасна упаковка? Чому вона займає стільки місця в нашому житті?

Інженер-машинобудівник

Ні для кого не секрет, що при сучасних умовах життя, темпах розвитку промисловості, безперервній автоматизації та оптимізації роботи механізмів та виробничих процесів, великою популярністю та попитом на ринку праці користується професія інженера, особливо інженера-машинобудівника.

Щоб відповісти на питання «Хто такий інженер-машинобудівник?», необхідно розуміти , що несе в собі кожне з цих слів окремо. Інженер – це людина, яка отримала освіту з визначеного фаху. Інженер – це творець техніки. Інженер – це особа, що професійно займається інженерією, тобто на основі поєднання прикладних наукових знань, математики та винахідництва знаходить нові рішення технічних проблем. Тобто, виходячи з цих загальновживаних визначень слова «інженер» зрозуміло, що цій професії може присвятити себе лише людина з неабиякими здібностями, які ґрунтуються на знанні точних наук, логічному мисленні, невичерпному терпінні і постійному бажанні вдосконалювати світ інженерії. Від латини ingenium — здатність, винахідливість, що є свідченням того, що інженером перш за все є людина-думаюча, яка знаходиться в безперервному пошуку відповідей на складні технічні завдання.

Що таке КПІ?

На сьогоднішній день багатьох випускників, ще недавно – школярів, цікавить наступне питання – куди поступити, куди піти навчатися? В нашій країні є дуже багато ВНЗ, які пропонують свої послуги з підготовки і навчання студентів. Одним з таких ВНЗ є Київський політехнічний інститут (КПІ).

Полімерні матеріали

Полімер це велика молекула, або макромолекула, котра складається з багатьох субодиниць. Через їх широкий спектр властивостей, синтетичні і природні полімери відіграють найважливішу і всюдисущу роль в повсякденному житті. Полімери в діапазоні від знайомих синтетичних пластмас, таких як полістирол природний біополімер, таких як ДНК і білки, які є основоположними для біологічної структури і функцій. Полімери, як природні і синтетичні, створюються за допомогою полімеризації багатьох малих молекул, відомих як мономери.

Комп'ютер для інженера

У сучасному світі комп'ютери дуже поширені. Складно уявити людину, не знайому з цим поняттям. Багато професій зобов'язані своїм виникненням саме комп'ютеру, вони б просто не з'явилися без створення електронно-обчислювальної техніки.

І хоча відносно недавно, на початку XX століття, комп'ютери були розкішшю і використовувалися лише для самих складних розрахунків, у наш час комп'ютери та комп'ютерна техніка дуже глибоко інтегрувалися у наше життя. Сучасне людство залежить від комп'ютерів, що викликає подиву, якщо розглянути, коли і в яких випадках вони використовуються.