kpilogo shields

Phase behaviour and sol-gel transition of poly(vinyl alcohol) (PVA) aqueous solutions in the presence of borate ions were investigated. PVA molecules are known to form charged complexes with borate ions in aqueous solutions containing borax (Na2B407 . 10H20 ) or a mixture of boric acid and sodium hydroxide. These complexes show the following viscosity and phase behaviour as a function of the concentrations of boric acid, sodium hydroxide, and salt. 1. At a given combination of PVA concentration and ionic strength, the system underwent a clear-opaque-clear transition with increasing boric acid concentration. 2. The intrinsic viscosity [r/] decreased first and then increased with increasing boric acid concentration in alkaline solution. 3. The opaque region grew to some extent with time and/or by adding salt (i.e., NaC1). 4. When the polymer concentration increased, a thermoreversible sol-gel transition took place without phase demixing. The gelation concentration was close to the chain overlap concentration estimated from [~/]. All the above phenomena can be explained by a balance of the excluded volume effect due to intra- and inter-chain crosslinks and electrostatic potentials

Посилання на статтю:

Phase behaviour and sol-gel transition of poly (vinyl alcohol )-borate complex in aqueous solution / Hidenobu Kurokawa, Mitsuhiro Shibayama*, Takeshi Ishimaruand Shunji Nomura // Polymer. – 1992. – Vol 33. – P. 2182-2188.

Phase behaviour and sol-gel transition of poly (vinyl alcohol )-borate complex in aqueous solution - Завантажити.

 

Корисні статті

Інженер-машинобудівник

Ні для кого не секрет, що при сучасних умовах життя, темпах розвитку промисловості, безперервній автоматизації та оптимізації роботи механізмів та виробничих процесів, великою популярністю та попитом на ринку праці користується професія інженера, особливо інженера-машинобудівника.

Щоб відповісти на питання «Хто такий інженер-машинобудівник?», необхідно розуміти , що несе в собі кожне з цих слів окремо. Інженер – це людина, яка отримала освіту з визначеного фаху. Інженер – це творець техніки. Інженер – це особа, що професійно займається інженерією, тобто на основі поєднання прикладних наукових знань, математики та винахідництва знаходить нові рішення технічних проблем. Тобто, виходячи з цих загальновживаних визначень слова «інженер» зрозуміло, що цій професії може присвятити себе лише людина з неабиякими здібностями, які ґрунтуються на знанні точних наук, логічному мисленні, невичерпному терпінні і постійному бажанні вдосконалювати світ інженерії. Від латини ingenium — здатність, винахідливість, що є свідченням того, що інженером перш за все є людина-думаюча, яка знаходиться в безперервному пошуку відповідей на складні технічні завдання.

Рейтинг вищих навчальних закладів

На даний час в світі існує маса університетів з дуже великою кількістю кваліфікацій, спеціальностей та спеціалізацій. Одні з них більш престижні університети, інші менш.

Рейтинг вищих навчальних закладів переписується щорічно, в зв'язку з тим, що всі прагнуть стати краще в освіті, вдосконалитися в технологіях і підвищити свій рівень акредитації. Рейтинг навчальних закладів варіюється в залежності від предметної області, це природничі науки і математика, техніка/технологія і інформатика, життя і сільськогосподарська наука, клінічна медицина і фармація, соціальні науки.

Інженер-механік

Інженер-механік (від лат. Ingenium – талант, обдарованість, і mēchanicus – механік) – це технічний чи технологічний фахівець з вищою освітою, який застосовує отримані знання для конструювання, проектування, моделювання та експлуатації машин, апаратів та технічного обладнання в різних галузях сільського господарства та технічного виробництва. Першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки.

Вибір професії

Кожна людина зіштовхується у своєму житті з вибором, який найсильніше вплине на все її подальше життя. Йдеться про вибір професії та вибір вищої освіти. Закінчуючи школу, молоді люди стикаються з величезним вибором професій та спеціальностей: інженер, економіст, юрист, менеджер, маркетолог, логіст, фінансист і т.д. При цьому навколо можна чути безліч стереотипних фраз: "Юристи багато заробляють", "Фінансисти працюють з грошима, тому у них хороші зарплати", "Маркетолог - основний людина в будь-якому бізнесі", а часом і просто без обґрунтування - "Менеджер - це круто ". Часом, такі "поради" впливають на вибір професії.

Види та функції сучасної упаковки

Різноманітна упаковка щільно увішла у життя кожної людини. На полицях магазинів, в інтер'єрах помешкань можна побачити десятки пляшочок, коробок, аерозольних болончиків. Термін існування упаковки в нашому житті може продовжуватися від кількох хвилин до кількох років. Що ж таке сучасна упаковка? Чому вона займає стільки місця в нашому житті?