kpilogo shields

Although the 'crystal modulus' of most semicrystalline polymers has been estimated by measuring the displacement of meridional X-ray reflections on application of a stress to an oriented specimen, this method has not been applied to polyacrylonitrile (PAN). The X-ray diffraction behaviour and the long-range order in PAN are very controversial. Several reports state that the diffraction pattern of oriented PAN contains only equatorial peaks and therefore the material is only laterally ordered. However, there are a few papers that mention or imply sharp meridional and off-axis reflections. We have produced two samples of PAN which were oriented by different production methods. Both our specimens always produced the 'standard' fibre pattern of PAN which consists of just two equatorial peaks and weak, diffuse meridional scattering. The standard pattern has been assumed in the literature to arise from a hexagonal packing of chains with no chain-axis order. One of our specimens had a preferred double orientation of crystallographic axes and when the X-ray beam was passed along the fibre axis of this sample, a six-arc pattern was obtained. This result is new evidence for hexagonal symmetry in a bulk sample of PAN. As we were unable to reproduce the claims made by a few authors regarding sharp meridional peaks, the crystal modulus of PAN could not be measured in the same way as has been done with other polymers. However, by considering the rod-like conformation adopted by the PAN chains, and comparing it with polymers which adopt a helical form, it was estimated that the maximum tensile modulus of atactic PAN would be about 55 GPa.

Посилання на статтю:

An investigation into the possibility of measuring an "X-ray modulus" and new evidence for hexagonal packing in polyacrylo n itri le / R. A. Allen and I. M. Ward // Polymer. – 1994. – Vol 35. – P. 2063-2071.

An investigation into the possibility of measuring an "X-ray modulus" and new evidence for hexagonal packing in polyacrylo n itri le - Завантажити.

 

Корисні статті

Комп'ютер для інженера

У сучасному світі комп'ютери дуже поширені. Складно уявити людину, не знайому з цим поняттям. Багато професій зобов'язані своїм виникненням саме комп'ютеру, вони б просто не з'явилися без створення електронно-обчислювальної техніки.

І хоча відносно недавно, на початку XX століття, комп'ютери були розкішшю і використовувалися лише для самих складних розрахунків, у наш час комп'ютери та комп'ютерна техніка дуже глибоко інтегрувалися у наше життя. Сучасне людство залежить від комп'ютерів, що викликає подиву, якщо розглянути, коли і в яких випадках вони використовуються.

Полімерні матеріали

Полімер це велика молекула, або макромолекула, котра складається з багатьох субодиниць. Через їх широкий спектр властивостей, синтетичні і природні полімери відіграють найважливішу і всюдисущу роль в повсякденному житті. Полімери в діапазоні від знайомих синтетичних пластмас, таких як полістирол природний біополімер, таких як ДНК і білки, які є основоположними для біологічної структури і функцій. Полімери, як природні і синтетичні, створюються за допомогою полімеризації багатьох малих молекул, відомих як мономери.

Інженер-машинобудівник

Ні для кого не секрет, що при сучасних умовах життя, темпах розвитку промисловості, безперервній автоматизації та оптимізації роботи механізмів та виробничих процесів, великою популярністю та попитом на ринку праці користується професія інженера, особливо інженера-машинобудівника.

Щоб відповісти на питання «Хто такий інженер-машинобудівник?», необхідно розуміти , що несе в собі кожне з цих слів окремо. Інженер – це людина, яка отримала освіту з визначеного фаху. Інженер – це творець техніки. Інженер – це особа, що професійно займається інженерією, тобто на основі поєднання прикладних наукових знань, математики та винахідництва знаходить нові рішення технічних проблем. Тобто, виходячи з цих загальновживаних визначень слова «інженер» зрозуміло, що цій професії може присвятити себе лише людина з неабиякими здібностями, які ґрунтуються на знанні точних наук, логічному мисленні, невичерпному терпінні і постійному бажанні вдосконалювати світ інженерії. Від латини ingenium — здатність, винахідливість, що є свідченням того, що інженером перш за все є людина-думаюча, яка знаходиться в безперервному пошуку відповідей на складні технічні завдання.

ВНЗ України

Вища освіта є невід'ємним елементом перспективного кар'єрного росту, тому перед кожним абітурієнтом виникає проблема, в які інститути подавати документи. Варто відзначити, що в Україні існує велика кількість вузів. Всі навчальні заклади поділяються на державні та приватні, пропонуючи різноманітні освітні програми по різних профілів. Щоб пошук інститутів дав задовільні результати, слід визначитися з найбільш прийнятними спеціальностями. Також підбір університету передбачає вибір підходящої форми навчання, наявність високої акредитації у вузу і рівень його престижності.

Хто такий інженер

Інженер - професія нелегка, але одночасно з цим дуже цікава і захоплююча. Адже інженер це людина, у якого народжуються в голові нові ідеї і тому він здатний винаходити.

У багатьох виникає питання: хто такі інженери? Інженер (франц. Ingénieur) - фахівець з вищою технічною освітою. Спочатку інженерами називали людей, які керували військовими машинами. Поняття громадський інженер з'явилося в XVI столітті в Голландії, застосовано до сфери будівництва мостів і доріг, потім інженери з'явилися в Англії, а потім в інших країнах.