kpilogo shields

The water uptake and swelling behaviour of physically crosslinked, inhomogeneous poly(acrylonitrileacrylamide- acrylic acid) hydrogels from 10 to 60°C were determined by gravimetry/differential scanning calorimetry and volume measurement, respectively. The contents of water and its non-bound portion were found to reach a minimum value at acrylamide content around 33.5 mol%, at which the water uptake of this gel does not vary with the temperature. The non-bound water was found to decrease gradually and then increase with increasing amide concentration. The duration of the post-gelation treatment between - 10 and 10°C was also shown to be one of the factors affecting the extent of the water uptake in gels. The critical endpoint temperatures (T~s) of hydrogels, obtained from volume phase transition data upon changing the acetone concentration in aqueous solutions at various temperatures, were shown to decrease with the increasing acid or amide contents. The water uptake for gels with lower amide contents decreases with increasing temperature. However, there is an opposite trend for water uptake in gels with higher amide content, and the critical points on the plots of the amount of water uptake versus temperature appear at a temperature equal to To.

Посилання на статтю:

Water-polymer interactions and critical phenomena of swelling in inhomogeneous poly(acrylonitrile-acrylamide-acrylic acid) gels / David Shiaw-Guang Hu* and Mark T. S. Lin // Polymer. – 1994. – Vol 35. – P. 4416-4422.

Water-polymer interactions and critical phenomena of swelling in inhomogeneous poly(acrylonitrile-acrylamide-acrylic acid) gels - Завантажити.

 

Корисні статті

Комп'ютер для інженера

У сучасному світі комп'ютери дуже поширені. Складно уявити людину, не знайому з цим поняттям. Багато професій зобов'язані своїм виникненням саме комп'ютеру, вони б просто не з'явилися без створення електронно-обчислювальної техніки.

І хоча відносно недавно, на початку XX століття, комп'ютери були розкішшю і використовувалися лише для самих складних розрахунків, у наш час комп'ютери та комп'ютерна техніка дуже глибоко інтегрувалися у наше життя. Сучасне людство залежить від комп'ютерів, що викликає подиву, якщо розглянути, коли і в яких випадках вони використовуються.

Інженер-механік

Інженер-механік (від лат. Ingenium – талант, обдарованість, і mēchanicus – механік) – це технічний чи технологічний фахівець з вищою освітою, який застосовує отримані знання для конструювання, проектування, моделювання та експлуатації машин, апаратів та технічного обладнання в різних галузях сільського господарства та технічного виробництва. Першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки.

Як стати інженером?

Кожна людина в процесі свідомого життя стикається з проблемою вибору професії. Найбільш актуальною ця проблема є для учнів старших класів – випускників, які добровільно або примусово здають шкільні іспити та зовнішнє незалежне оцінювання, за результатами чого приймають участь в конкурсному відборі на навчання у ВНЗ. Щоб обрана професія не стала важким випробовуванням, потрібно ще у шкільні роки зважити всі «за» і «проти», оцінити свої здібності, схильності, можливості.

Вибір професії

Кожна людина зіштовхується у своєму житті з вибором, який найсильніше вплине на все її подальше життя. Йдеться про вибір професії та вибір вищої освіти. Закінчуючи школу, молоді люди стикаються з величезним вибором професій та спеціальностей: інженер, економіст, юрист, менеджер, маркетолог, логіст, фінансист і т.д. При цьому навколо можна чути безліч стереотипних фраз: "Юристи багато заробляють", "Фінансисти працюють з грошима, тому у них хороші зарплати", "Маркетолог - основний людина в будь-якому бізнесі", а часом і просто без обґрунтування - "Менеджер - це круто ". Часом, такі "поради" впливають на вибір професії.

Рейтинг вищих навчальних закладів

На даний час в світі існує маса університетів з дуже великою кількістю кваліфікацій, спеціальностей та спеціалізацій. Одні з них більш престижні університети, інші менш.

Рейтинг вищих навчальних закладів переписується щорічно, в зв'язку з тим, що всі прагнуть стати краще в освіті, вдосконалитися в технологіях і підвищити свій рівень акредитації. Рейтинг навчальних закладів варіюється в залежності від предметної області, це природничі науки і математика, техніка/технологія і інформатика, життя і сільськогосподарська наука, клінічна медицина і фармація, соціальні науки.