kpilogo shields

The morphology of poly(styrene-block-butyl methacrylate) (SBMA) copolymer with 42 wt% S was studied by transmission electron microscopy in a selective environment. Micelles with S cores were observed in dilute solutions in 2-propanol, a non-solvent for S and a theta solvent for the BMA blocks. The solvent influence on the final morphology of SBMA films was investigated. Films obtained from solution in tetrahydrofuran had ordered cylindrical structures. When 10% poly(phenylene oxide) (PPO), which has a preferential interaction with the S blocks, was added to the copolymer, the cylinders turned into spheres with PPO cores separated by the swollen S blocks from a BMA matrix. In PPO/SBMA 50/50 blends multilayer vesicles and lamellar structures coexist. For blends with SBMA content lower than 5%, micelles with BMA cores were observed in a PPO matrix.

Посилання на статтю:

Morphology of block copolymers in a selective environment / Denise Freitas Siqueira and Suzana Pereira Nunes // Polymer. – 1994. – Vol 35. – P. 490-495.

Morphology of block copolymers in a selective environment - Завантажити.

 

Корисні статті

Що таке КПІ?

На сьогоднішній день багатьох випускників, ще недавно – школярів, цікавить наступне питання – куди поступити, куди піти навчатися? В нашій країні є дуже багато ВНЗ, які пропонують свої послуги з підготовки і навчання студентів. Одним з таких ВНЗ є Київський політехнічний інститут (КПІ).

Комп'ютер для інженера

У сучасному світі комп'ютери дуже поширені. Складно уявити людину, не знайому з цим поняттям. Багато професій зобов'язані своїм виникненням саме комп'ютеру, вони б просто не з'явилися без створення електронно-обчислювальної техніки.

І хоча відносно недавно, на початку XX століття, комп'ютери були розкішшю і використовувалися лише для самих складних розрахунків, у наш час комп'ютери та комп'ютерна техніка дуже глибоко інтегрувалися у наше життя. Сучасне людство залежить від комп'ютерів, що викликає подиву, якщо розглянути, коли і в яких випадках вони використовуються.

Хімічне машинобудування

Хімічне машинобудування багатопрофільна галузь машинобудування, що поєднує в собі природні та експериментальні науки (наприклад, фізика і хімія), разом з науками про життя (наприклад, біологія, мікробіологія та біохімія). Математику та економіку вокористовують для розробки, перетворення, транспортування, управління виробничими процесами, які перетворюють сировину в цінні продукти.

Види та функції сучасної упаковки

Різноманітна упаковка щільно увішла у життя кожної людини. На полицях магазинів, в інтер'єрах помешкань можна побачити десятки пляшочок, коробок, аерозольних болончиків. Термін існування упаковки в нашому житті може продовжуватися від кількох хвилин до кількох років. Що ж таке сучасна упаковка? Чому вона займає стільки місця в нашому житті?

Інженер-механік

Інженер-механік (від лат. Ingenium – талант, обдарованість, і mēchanicus – механік) – це технічний чи технологічний фахівець з вищою освітою, який застосовує отримані знання для конструювання, проектування, моделювання та експлуатації машин, апаратів та технічного обладнання в різних галузях сільського господарства та технічного виробництва. Першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки.