kpilogo shields

Pentadiene-functional macromonomers based on poly (methyl methacrylate) (PMMA) and polystyrene (PS), obtained through a free radical addition-fragmentation reaction were copolymerized with styrene, methyl methacrylate (MMA) and methacrylic acid (MAA) to synthesise well defined graft copolymers. Thus, PMMA-g-PS, PS-g-PMMA and PS-g-PMAA of varying compositions and graft lengths were synthesised. The copolymerization kinetics revealed diminished reactivity of the pentadiene function of the macromonomer towards a given comonomer vis-à-vis the reactivities of the pentadiene monomer or the pentadiene function on the addition-fragmentation agent used to prepare the macromonomers. Methacrylic acid showed apparently reduced reactivity than MMA and the copolymerization of the former with PS-based macromonomer gave amphiphilic graft copolymers with different solubility characteristics. The reactivity of the terminal pentadiene-function of the macromonomer was found to be independent of its molar mass, although its reactivity was marginally diminished in comparison with pentadiene monomer. Low concentrations of high molar mass macromonomer led to the concomitant formation of homopolymers of the small monomer in the case of copolymerization with reactive monomers like MMA and MAA. The graft copolymers have been characterized by chemical methods and by GPC using multiple detectors.

Посилання на статтю:

Copolymerization behaviour of pentadiene-functional macromonomers obtained by free radical addition-fragmentation / C.P. Reghunadhan Nair, P. Chaumont, D. Charmot // Polymer. – 1999. – N 40. – P. 2111–2119.

Copolymerization behaviour of pentadiene-functional macromonomers obtained by free radical addition-fragmentation - Завантажити.

 

Корисні статті

Комп'ютер для інженера

У сучасному світі комп'ютери дуже поширені. Складно уявити людину, не знайому з цим поняттям. Багато професій зобов'язані своїм виникненням саме комп'ютеру, вони б просто не з'явилися без створення електронно-обчислювальної техніки.

І хоча відносно недавно, на початку XX століття, комп'ютери були розкішшю і використовувалися лише для самих складних розрахунків, у наш час комп'ютери та комп'ютерна техніка дуже глибоко інтегрувалися у наше життя. Сучасне людство залежить від комп'ютерів, що викликає подиву, якщо розглянути, коли і в яких випадках вони використовуються.

Інженер-конструктор

Хто такий інженер-конструктор? Даним питанням задаються багато людей, які бажають пов'язати своє життя з цією професією. Варто відзначити, що ця професія однією з найбільш високооплачуваних на сучасному ринку праці, яка характеризується високим попитом з боку роботодавців. Інженер-конструктор машинобудування повинен володіти аналітичним складом розуму, підвищеною уважністю до деталей і відповідальним підходом до роботи. Дана діяльність пов'язана з прорахунками і різноманітним обладнанням. Першокласний інженер-конструктор механік володіє також такими рисами характеру, як раціональність і ерудованість. Важливу роль відіграє стресостійкість, адже робочий процес є досить трудомістким і при потребі замовника вимагає готовності швидко вносити зміни в готові креслення.

Рейтинг вищих навчальних закладів

На даний час в світі існує маса університетів з дуже великою кількістю кваліфікацій, спеціальностей та спеціалізацій. Одні з них більш престижні університети, інші менш.

Рейтинг вищих навчальних закладів переписується щорічно, в зв'язку з тим, що всі прагнуть стати краще в освіті, вдосконалитися в технологіях і підвищити свій рівень акредитації. Рейтинг навчальних закладів варіюється в залежності від предметної області, це природничі науки і математика, техніка/технологія і інформатика, життя і сільськогосподарська наука, клінічна медицина і фармація, соціальні науки.

Інженер-механік

Інженер-механік (від лат. Ingenium – талант, обдарованість, і mēchanicus – механік) – це технічний чи технологічний фахівець з вищою освітою, який застосовує отримані знання для конструювання, проектування, моделювання та експлуатації машин, апаратів та технічного обладнання в різних галузях сільського господарства та технічного виробництва. Першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки.

Хімічне машинобудування

Хімічне машинобудування багатопрофільна галузь машинобудування, що поєднує в собі природні та експериментальні науки (наприклад, фізика і хімія), разом з науками про життя (наприклад, біологія, мікробіологія та біохімія). Математику та економіку вокористовують для розробки, перетворення, транспортування, управління виробничими процесами, які перетворюють сировину в цінні продукти.