kpilogo shields

Water is absorbed by most polymers, but a change of properties is induced only in specific types of polymers. Water is considered to be present in the free volume and active only when attached to polymer chains by hydrogen bonds. The materials considered are PEI, PEEK, PES, PC, PA 12, and PA 6. The changes in damping spectra, moduli, and thermal expansion due to the moisture absorption have been investigated in the broad temperature range of 4.2–320 K. It is surprising that properties are changed by water in a different or opposite ways at low and high temperatures. Even at very low temperatures, absorbed water influences the mechanical performance in an unexpected way. The results at low temperatures might be a tool for a better understanding of the features of the hydrogen bonded water, which itself could be a sensor for analysing molecular mobilities. The interpretation of results is generally not yet clear and some cryogenic results are in contradiction to well established correlations for dry polymers. Ideas for solving these problems are given in the conclusions of this study.

Посилання на статтю:

Effect of water absorption in polymers at low and high temperatures / G. Baschek, G. Hartwig, F. Zahradnik // Polymer. – 1999. – N 40. – P. 3433–3441.

Effect of water absorption in polymers at low and high temperatures - Завантажити.

 

Корисні статті

Хто такий інженер

Інженер - професія нелегка, але одночасно з цим дуже цікава і захоплююча. Адже інженер це людина, у якого народжуються в голові нові ідеї і тому він здатний винаходити.

У багатьох виникає питання: хто такі інженери? Інженер (франц. Ingénieur) - фахівець з вищою технічною освітою. Спочатку інженерами називали людей, які керували військовими машинами. Поняття громадський інженер з'явилося в XVI столітті в Голландії, застосовано до сфери будівництва мостів і доріг, потім інженери з'явилися в Англії, а потім в інших країнах.

Що таке КПІ?

На сьогоднішній день багатьох випускників, ще недавно – школярів, цікавить наступне питання – куди поступити, куди піти навчатися? В нашій країні є дуже багато ВНЗ, які пропонують свої послуги з підготовки і навчання студентів. Одним з таких ВНЗ є Київський політехнічний інститут (КПІ).

Комп'ютер для інженера

У сучасному світі комп'ютери дуже поширені. Складно уявити людину, не знайому з цим поняттям. Багато професій зобов'язані своїм виникненням саме комп'ютеру, вони б просто не з'явилися без створення електронно-обчислювальної техніки.

І хоча відносно недавно, на початку XX століття, комп'ютери були розкішшю і використовувалися лише для самих складних розрахунків, у наш час комп'ютери та комп'ютерна техніка дуже глибоко інтегрувалися у наше життя. Сучасне людство залежить від комп'ютерів, що викликає подиву, якщо розглянути, коли і в яких випадках вони використовуються.

Полімерні матеріали

Полімер це велика молекула, або макромолекула, котра складається з багатьох субодиниць. Через їх широкий спектр властивостей, синтетичні і природні полімери відіграють найважливішу і всюдисущу роль в повсякденному житті. Полімери в діапазоні від знайомих синтетичних пластмас, таких як полістирол природний біополімер, таких як ДНК і білки, які є основоположними для біологічної структури і функцій. Полімери, як природні і синтетичні, створюються за допомогою полімеризації багатьох малих молекул, відомих як мономери.

Види та функції сучасної упаковки

Різноманітна упаковка щільно увішла у життя кожної людини. На полицях магазинів, в інтер'єрах помешкань можна побачити десятки пляшочок, коробок, аерозольних болончиків. Термін існування упаковки в нашому житті може продовжуватися від кількох хвилин до кількох років. Що ж таке сучасна упаковка? Чому вона займає стільки місця в нашому житті?