kpilogo shields

Polysulfone gas separation hollow fiber membranes were manufactured using a dry/wet spinning process with forced convection in the dry gap. Hollow fibers were produced using two different bore coagulants: one pure water and one with reduced water activity. An optimized multi-component dope was used which proved to be a shear-thinning power-law fluid. For each bore system, membranes were spun at low and high dope extrusion rates (DERs) corresponding to shear rates of around 4000 s 21 and 10 000 s 21, respectively, at the outer spinneret wall. Plane polarized infrared spectroscopy was used to probe the membrane active layer. Pressure-normalized fluxes and selectivities were evaluated using pure carbon dioxide and methane. For the spinning conditions used here, the combination of reduced water activity in the bore and high DER produced highly selective membranes. Some selectivities reached about three times the recognized intrinsic value for the polymer.

Посилання на статтю:

Production of super selective polysulfone hollow fiber membranes for gas separation / A.F. Ismail, I.R. Dunkin, S.L. Gallivan, S.J. Shilton // Polymer. – 1999. – N 40. – P. 6499–6506.

Production of super selective polysulfone hollow fiber membranes for gas separation - Завантажити.

 

Корисні статті

Вибір професії

Кожна людина зіштовхується у своєму житті з вибором, який найсильніше вплине на все її подальше життя. Йдеться про вибір професії та вибір вищої освіти. Закінчуючи школу, молоді люди стикаються з величезним вибором професій та спеціальностей: інженер, економіст, юрист, менеджер, маркетолог, логіст, фінансист і т.д. При цьому навколо можна чути безліч стереотипних фраз: "Юристи багато заробляють", "Фінансисти працюють з грошима, тому у них хороші зарплати", "Маркетолог - основний людина в будь-якому бізнесі", а часом і просто без обґрунтування - "Менеджер - це круто ". Часом, такі "поради" впливають на вибір професії.

Полімерні матеріали

Полімер це велика молекула, або макромолекула, котра складається з багатьох субодиниць. Через їх широкий спектр властивостей, синтетичні і природні полімери відіграють найважливішу і всюдисущу роль в повсякденному житті. Полімери в діапазоні від знайомих синтетичних пластмас, таких як полістирол природний біополімер, таких як ДНК і білки, які є основоположними для біологічної структури і функцій. Полімери, як природні і синтетичні, створюються за допомогою полімеризації багатьох малих молекул, відомих як мономери.

Як стати інженером?

Кожна людина в процесі свідомого життя стикається з проблемою вибору професії. Найбільш актуальною ця проблема є для учнів старших класів – випускників, які добровільно або примусово здають шкільні іспити та зовнішнє незалежне оцінювання, за результатами чого приймають участь в конкурсному відборі на навчання у ВНЗ. Щоб обрана професія не стала важким випробовуванням, потрібно ще у шкільні роки зважити всі «за» і «проти», оцінити свої здібності, схильності, можливості.

Хімічне машинобудування

Хімічне машинобудування багатопрофільна галузь машинобудування, що поєднує в собі природні та експериментальні науки (наприклад, фізика і хімія), разом з науками про життя (наприклад, біологія, мікробіологія та біохімія). Математику та економіку вокористовують для розробки, перетворення, транспортування, управління виробничими процесами, які перетворюють сировину в цінні продукти.

Інженер-механік

Інженер-механік (від лат. Ingenium – талант, обдарованість, і mēchanicus – механік) – це технічний чи технологічний фахівець з вищою освітою, який застосовує отримані знання для конструювання, проектування, моделювання та експлуатації машин, апаратів та технічного обладнання в різних галузях сільського господарства та технічного виробництва. Першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки.