kpilogo shields

Як стати інженеромКожна людина в процесі свідомого життя стикається з проблемою вибору професії. Найбільш актуальною ця проблема є для учнів старших класів – випускників, які добровільно або примусово здають шкільні іспити та зовнішнє незалежне оцінювання, за результатами чого приймають участь в конкурсному відборі на навчання у ВНЗ. Щоб обрана професія не стала важким випробовуванням, потрібно ще у шкільні роки зважити всі «за» і «проти», оцінити свої здібності, схильності, можливості.

Якщо виявилось, що Ви надаєте перевагу точним предметам (алгебра, геометрія, фізика, креслення), відповідально ставитесь до розрахунків, якщо Вам не дає спокою невирішена задача і маєте невгамовне бажання створювати, моделювати, вдосконалювати, конструювати, то відповідь очевидна – Ви майбутній ІНЖЕНЕР.

Шлях здобуття професії інженера досить не легкий, проте – цікавий. Адже в процесі навчання в інженерних ВНЗ кожен студент має доступ до безлічі вимірювальних приладів, механічного обладнання, новітніх програм моделювання і розрахунків процесів та апаратів. В інженерних університетах відкриваються всі секрети конструювання і створення як мізерних деталей так і піднебесних будинків, потужних машин, літаків та безлічі систем.

Перший бар’єр, який повинен подолати майбутній інженер – це здати зовнішнє незалежне оцінювання. Обов’язковими предметами мають бути: математика, фізика, українська мова та література.

Звичайно, перед тим як розпочнеться вступна кампанія потрібно ознайомитись з списком інженерних ВНЗ, вимогами та системою навчання. В Україні найбільшими університетами, які готують інженерів є: НТУУ «Київський політехнічний інститут» (який вже декілька десятків років займає одне з перших місць в рейтингу найкращих університетів), Національний авіаційний університет, КНУ імені Тараса Шевченка, Національний університет «Львівська політехніка», Вінницький національний технічний університет, НТУ «Харківський політехнічний інститут» та багато інших.

5В кожному технічному ВНЗ України, а особливо в НТУУ «КПІ», який являється найбільшим і найпотужнішим університетом нашої країни і вражає масштабами навчальних корпусів, педагогічного складу – 5000 викладачів, студентів – понад 30000, готують інженерів з різних напрямків: машинобудування, приладобудування, авіабудування, зварювання та багато інших.

Вдало склавши ЗНО і пройшовши конкурсний відбір, абітурієнт автоматично стає студентом і при успішному 4-х річному навчанні здобуває диплом бакалавра за обраною спеціальністю. При наявності даного диплома студент уже є молодшим інженером.

Але і це ще не вершина інженерного успіху – після отримання диплому бакалавра, молодший інженер має можливість здати вступні іспити для вступу у магістратуру. Тут і відкривається найбільші перспективи: наукова та інженерна діяльність, можливість навчатись по обміну закордоном, приймати участь у найновіших інженерно-технічних розробках, у всеукраїнських та міжнародних конференціях і форумах, поєднувати навчання з роботою.

Отже, навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем «магістр» – це ще два роки інтенсивної, важкої та захоплюючої праці, після чого для молодого науковця-інженера відкритті широкі двері перед вибором місця роботи. Адже, в даний час, на ринку праці, як в Україні так і за кордоном, професія інженера є найбільш затребуваною, про що свідчать численні опитування та дослідження.

Здобувши кваліфікацію магістра в одному з інженерних інститутів, студент являється повноцінним інженером, проте, і на цьому не закінчується наукова діяльність. Звичайно, магістри, які прагнуть зайнятись конструкторською діяльністю, зайняти крісло головного інженера на підприємстві, присвятити свої руки інструментам та обладнанню – мають досить знань, вмінь і навичок, щоб втілити свою мрію в життя.

Однак, є і інший, не менш перспективний, шлях для молодого інженера-науковця – це вступ до аспірантури. За даним напрямом готуються науково-педагогічні кадри для ВНЗ. Це професія для тих, хто в період навчання знайшов своє покликання в інженерії, постійному навчанні та активному житті в колі завжди молодих студентів. Бути технічним викладачем – це не просто професія, це спосіб життя. Адже, на такій людині лежить величезна відповідальність за навчання майбутніх поколінь – не простих людей, а людей-інженерів.

Як стати інженером?

Кафедра ХПСМ готує інженерів високої кваліфікації як на очній, так і на заочній формі навчання. Ви можете заповнити анкету попередньої реєстрації, що дасть Вам можливість своєчасно отримувати важливу інформацію щодо вступу в НТУУ "КПІ". Для додаткової інформації натисніть кнопку:

Перейти