kpilogo shields

upakovochnoe oborudovanie 4Різноманітна упаковка щільно увішла у життя кожної людини. На полицях магазинів, в інтер'єрах помешкань можна побачити десятки пляшочок, коробок, аерозольних болончиків. Термін існування упаковки в нашому житті може продовжуватися від кількох хвилин до кількох років. Що ж таке сучасна упаковка? Чому вона займає стільки місця в нашому житті?

Поперше, історична функція упаковки полягає у розміщенні в ній певного продукту та його збереження. З розвитком мережі супермаркетів упаковка стала замінювати продавця,а також створювати образ товару який закритий в упаковках. Покупець безпосередньо стикається тільки з одним видом упакувань – споживчою упаковкою. Сьогодні вона вражає різноманітністю форми та матеріалів з яких вона виготовлена, а саме: добре знайомі нам склянні пляшки, картонні коробки, полімерні пакети, а також відносно нові поліетилентерафталатні пляшки, різноманітні ламінати, картонні упаковки для соків та молочних продуктів. Вся споживча упаковка відрізняється яскравістю оформлення щоб привабити покупця, повідомити йому про свій товар та запам'ятатися до наступної покупки. Тому основними функціями споживчої упаковки є: захисна, маркетингова та інформаційна.

З іншими видами упаковки – транспортної, промислової та спеціальної, звичайний покупець майже не знайомий. Транспортна упаковка використовується для перевезення товарів від виробника до пункту роздрібного продажу. Промислова упаковка використовується для міжзаводських перевезень. Наприклад, від заводу виробника упаковки до заводу виробника продукту, яким буде заповнюватись упаковка. Тобто не завжди творець продукту виробляє упаковку на тому ж самому заводі, він може її замовляти у певних виробників тари. В спеціальній тарі перевозяться складні, високоточні прилади, великогабаритна техніка, машини, станки тощо. Такі товари потребують фіксуючої, амартизуючої упаковки та спеціальне антикорозійне змащення. Такі види упаковки виконують як захисну функцію так і логістичну: доставити необхідний товар у потрібне місце за мінімално можливий термін та з мінімальними втратами.

В сучасному світі на перший план виходить ще одна функція упаковки - екологічна. З приходом в упаковку ери полімерів та виробництвом великої кількості зручних і дешевих пакувань, перед людством постала проблема їх переробки або утилізації. Еколгічний стан планети ускладнився після таких змін у пакувальному виробництві. Через те що упаковка має невеликий термін існування, а саме від продавця до споживача і вже після споживача до смітника. Але що трапляється після смітника з використаною тарою мало людей замислюється. Багато хто думає, що викинув у сміття і не має проблем. Та насправді проблеми тільки починаються, адже утилізація пакувань займає не менше часу ніж створення. Деяке пакування можна переробити, деяке повторно використати, а деяке утилізувати. Існують багато способів утилізації пакувань, але не всі вони добре впливають на екологічне становище планеити Земля. Тому сьогодні знову повертаються до екологічних видів упакувань зі скла та картону та розробляють нові біо – матеріали, що піддаються природному розкладанню. Для виробництва біоупаковки можна використовувати такі біополімери як крохмаль та молочна кислота.

Упаковка є унікальним продуктом, який не може існувати без товару але й товар не може існувати без упаковки. В процесі експлуатації вона припиняє своє існування в момент повного використання товару, може бути повернута в обіг як скляна багаторазова тара, перероблена у новий папір як макулатура, або використана для отримання теплоти при спаленні.

Інженер пакувального обладнання працює над створенням упаковки, враховуючи її зручність протягом життєвого циклу. Від наповнення до спустошення.

Багато інформації можна дізнатись з книжок або зі статті в інтернеті, деяку інформацію з телебачення, але отримати більш детальну інформацію, краще уявлення про створення упаковки та всі її складові, понуритись у цей цікавий світ пакування можна лише у вищому навчальному закладі. Тут тобі і пояснять, і наведуть реальні приклади, і дадуть змогу особисто попрактикувати, покажуть як створити віртуальну модель пакування та якими шляхами цю упаковку зробити реальною.

Хочете стати інженером-пакувальником?

Кафедра ХПСМ готує інженерів-пакувальників високої кваліфікації як на очній, так і на заочній формі навчання. Ви можете заповнити анкету попередньої реєстрації, що дасть Вам можливість своєчасно отримувати важливу інформацію щодо вступу в НТУУ "КПІ". Для додаткової інформації натисніть кнопку:

Перейти