kpilogo shields

Інженер-конструктор

Хто такий інженер-конструктор? Даним питанням задаються багато людей, які бажають пов'язати своє життя з цією професією. Варто відзначити, що ця професія однією з найбільш високооплачуваних на сучасному ринку праці, яка характеризується високим попитом з боку роботодавців. Інженер-конструктор машинобудування повинен володіти аналітичним складом розуму, підвищеною уважністю до деталей і відповідальним підходом до роботи. Дана діяльність пов'язана з прорахунками і різноманітним обладнанням. Першокласний інженер-конструктор механік володіє також такими рисами характеру, як раціональність і ерудованість. Важливу роль відіграє стресостійкість, адже робочий процес є досить трудомістким і при потребі замовника вимагає готовності швидко вносити зміни в готові креслення.

Інженер-конструктор професія далеко не проста, але дійсно важлива. Її затребуваність не дозволить кваліфікованому спеціалісту залишатися без роботи. Слід врахувати великі перспективи, які відкриваються в цій професійній сфері, і можливість стрімкого кар'єрного зростання. Також виникає питання, скільки отримує інженер-конструктор. Дана професія оплачується дійсно досить високо особливо у великих компаніях у випадку, якщо професіонал володіє достатньою кваліфікацією і досвідом роботи. Починаючим фахівцям потрібно врахувати, що спочатку їхня праця не буде настільки високо оплачуваних.

Особливості діяльності

Вибираючи цю сферу діяльності, важливо знати, чим займається інженер-конструктор. У його основні обов'язки входить проектування різноманітних споруд або ж техніки. Це відповідальний процес, оскільки фахівцеві необхідно грамотно прорахувати абсолютно всі ймовірності і навантаження, щоб за готовим проектом можна було створити надійний і безпечний для використання виріб. Фактично його робота полягає в тому, щоб здійснити правильну розробку моделі виробу і видати виробництву конструкторську документацію. Конструювання креслень, за якими створюється будь-який об'єкт у будівництві або виробництві - ось що робить інженер-конструктор. Щоб проект був успішним, важливо визначити серед усіх варіантів конструкції найкращий варіант, а потім зробити складальне креслення разом з деталями та специфікацією.

Інженер-технолог конструктор повинен на професійному рівні виконувати такі посадові обов'язки:

  • Розробляти проект, створення з нуля креслення, враховуючи вимоги, що пред'являються замовником.
  • Аналізувати отримані результати, завдяки чому можна своєчасно виявити і виправити різного роду помилки.
  • Брати участь у процесі створення об'єкта відповідно до креслення.
  • Контролювати випробування.
  • Налаштування готового проекту для демонстрації керівництву.

Варто відзначити, що інженер-машинобудівник є професією, для якої характерний високий рівень навантажень емоційного характеру. Специфіка роботи припускає, що фахівець несе відповідальність за результати, а також ті кошти, які були витрачені на створення споруди або виробу. Також в робочому процесі постійно присутній певний психологічний тиск, адже будь-які неправильні прорахунки в кресленні можуть стати причиною загибелі людей, особливо це відноситься до проектів по зведенню різних будівель. Саме з цієї причини інженер-проектант є одним з основних відповідальних осіб при розробці та створенні об'єктів. Додатково фахівець може проводити аналіз деталей на технологічність і перевіряти правильність оформлення креслень і наскільки вони відповідають нормативної документації.

Слід врахувати, що специфіка діяльності людини даної професії в більшій мірі залежить від того, який масштаб виробництва. Звичайно чим більше масштаб, тим більш вузькою спеціалізацією відрізнятиметься його діяльність.

Якими знаннями повинен володіти фахівець?

Професія інженер-конструктор вимагає особливих навичок, а також професійних знань і умінь. Щоб працювати за даною професією, важливо спочатку дізнатися, як стати інженером-конструктором. Варто відзначити, що наявність середньої професійної освіти недостатньо. Спеціаліст повинен володіти дипломом, який підтверджує, що він здобув вищу освіту за відповідною спеціальністю. Також професіонал повинен володіти знаннями про основні способи виробництва і технології, про «типових» конструкціях та їх складових, які стосуються процесу розробки. Інженер-проектувальник в обов'язковому порядку повинен володіти знаннями прийомів, необхідних для того, щоб створювати ефективні конструкції, а також економічні і технологічні.

Дана професія має на увазі регулярну роботу з системою, призначеної для автоматизованого проектування, зі складання розрахунків, а також створенню креслень. Тому стандарти виробництва технічної продукції - це те, що повинен знати інженер-конструктор. Важливим є знання сучасних засобів обчислювальної техніки, зв'язку і комунікацій, особливостей сучасних матеріалів, їх властивостей в різних конструкціях. Професіоналу слід враховувати у своїй роботі техніку безпеки, правила і норми протипожежного захисту, виробничої санітарії та охорони праці.

Від правильності розробленого креслення залежить безпека об'єктів, з цієї причини фахівцеві слід передбачити всі ризики, які можливі щодо певного проекту. Крім того це професія, яка активно розвивається, враховує науково-технічний прогрес. Щоб фахівець поліпшував свою кваліфікацію, важливо йти в ногу з часом і стежити за технічними нововведеннями, щоб використовувати позитивний досвід у своїй роботі.

Як стати інженером-конструктором?

Кафедра ХПСМ готує інженерів-конструкторів високої кваліфікації як на очній, так і на заочній формі навчання. Ви можете заповнити анкету попередньої реєстрації, що дасть Вам можливість своєчасно отримувати важливу інформацію щодо вступу в НТУУ "КПІ". Для додаткової інформації натисніть кнопку:

Перейти