kpilogo shields

polimeryПолімер це велика молекула, або макромолекула, котра складається з багатьох субодиниць. Через їх широкий спектр властивостей, синтетичні і природні полімери відіграють найважливішу і всюдисущу роль в повсякденному житті. Полімери в діапазоні від знайомих синтетичних пластмас, таких як полістирол природний біополімер, таких як ДНК і білки, які є основоположними для біологічної структури і функцій. Полімери, як природні і синтетичні, створюються за допомогою полімеризації багатьох малих молекул, відомих як мономери.

Полімери були з нами з самого початку часу. Природні полімери включають такі речі, як смоли і шелак, панцеру черепахи і рогів, а також дерев, які виробляють соки бурштину і латексу. Ці полімери були оброблені з високою температурою і тиском , з таких полімерів виготовлялися прикраси для волосся і ювелірні вироби. Природні полімери стали хімічно модифіковані протягом 1800-х років. Найвідоміші були з вулканізованого каучуку, пістолет бавовни, і целулоїду. Бакелит був першим синтетичним полімером.

Полімери – це високомолекулярні сполуки в яких кількість мономерних ланок повинна бути достатньо великою. В більшості випадків кількість ланок можна вважати достатньою, щоб прирівняти молекулу до полімеру. Взагалі полімери утворюється з мономерів в ході реакцій полімеризації або поліконденсації.

До полімерів відносять природні сполуки: пілісахариди, каучук, білки, нуклеїнові кислоти та ін. Полімери відносять до органчних сполук, але існує багато неорганічних полімерів. Значну кількість полімерів виводять систетичним шляхом на основі елементів пиродного походження та найпростіших сполук, шляхом хімічних перетворень, реакцій полімеризації та полікондексації.

Існує дуже багато різних видів полімерів, котрі складаються з вуглеводню. Такі полімери, як правило складаються з дрібних блоків, котрі з'єднуються в довгі ланцюги.
Вуглець складає основу молекули водню і атоми зв'язані в скелеті полімера. Існують полімери, які містять тільки вуглець і водень (наприклад, поліпропілен, полібутилен, полістирол і поліметілпентен). Навіть якщо основна складу багатьох полімерів вуглець і воднь, можуть бути залучені також і інші елементи. Кисень, хлор, фтор, азот, кремній, фосфор і сірку та інші елементи, які знаходяться в молекулярному складі полімерів. Полівінілхлорид містить хлор. Нейлон містить азот і кисень. Тефлон містить фтор. Поліефіри і полікарбонати містити кисень.

Полімерні матеріали отримали широке застосування в народному господарстві. В цих матеріалах цінується стійкість до корозії та до дії агресивних середовищ, міцність, тривалість експлуатації. Полімерні матеріали, як правило, мають певні недоліки, одним з яких є тривалий час розкладу їх в природному середовищі. Також полімерні матеріали можна використовувати, як вторинну сировину, але більша частина неприддтні до вторичної переробки, через те що вони встрачають свої властивості.

Існують дві основні групи полімерів термопласти і термореактивні. Термопластичні і термореактивні засновані на основі теплової реакції полімерів. Є також прозорі та непрозорі полімери. Прозорість полімеру залежить від ступеня кристалізації полімеру і наявністю присадок.

Кожен полімер має дуже різні характеристики, але більшість полімерів мають такі загальні ознаки:

  1. Полімери можуть бути дуже стійкі до впливу хімічних речовин.
  2. Полімери можуть бути як тепловими так і електричними ізоляторами
  3. Як правило, полімер є дуже легким в маси з різним ступенем міцності.
  4. Полімери можуть бути оброблені різними способами для отримання тонки волокон або дуже складних деталей.

Полімери мають багато властивостей, котрі можуть бути підвищені шляхом широкого спектра добавок, щоб розширити їх використання і застосування. Можливість розробляти полімер для кожного конкретного застосування робить пластмаси унікальними серед основних видів матеріальних.

Хочете займатися дослідженнями полімерів?

Кафедра ХПСМ готує інженерів високої кваліфікації як на очній, так і на заочній формі навчання. Ви можете заповнити анкету попередньої реєстрації, що дасть Вам можливість своєчасно отримувати важливу інформацію щодо вступу в НТУУ "КПІ". Для додаткової інформації натисніть кнопку:

Перейти