kpilogo shields

Ellipsometry was employed to estimate the thickness of the interface 2 between two bulk layers of dissimilar polymers. The polymer/polymer combinations investigated were poly(methyl methacrylate) (PMMA)/ poly(styrene-co-acrylonitrile) (SAN) (AN content < 10 and > 33 wt%), PMMA/poly(methyl methacrylateco- styrene) (MS) and polystyrene/MS. They provide a series of immiscible combinations with various values of the Flory interaction parameter X ranging from 1.72 x 10-3 to 8.71 x 10-2. The bilayer specimen prepared by the spin-coating technique was annealed at 130°C (> T~) and the time variation of 2 was observed during annealing. The observed 2 attained a constant value after annealing for ~ 1 h and then remained constant. The constant value was assumed to be the equilibrium thickness. The thickness ranged from ~ 5 to 40 nm, depending on the magnitude of X. The thin interface (< ~ 10 nm) was nicely explained by the recent theory by Broseta et al., which deals with the effect of molecular weight on 2 within the strong segregation limit.

Посилання на статтю:

Ellipsometric studies on immiscible polymer-polymer interfaces / Satoshi Yukioka* and Takashi Inouet // Polymer. – 1993. – Vol 34. – P. 1256-1259.

Ellipsometric studies on immiscible polymer-polymer interfaces - Завантажити.

 

Корисні статті

Полімерні матеріали

Полімер це велика молекула, або макромолекула, котра складається з багатьох субодиниць. Через їх широкий спектр властивостей, синтетичні і природні полімери відіграють найважливішу і всюдисущу роль в повсякденному житті. Полімери в діапазоні від знайомих синтетичних пластмас, таких як полістирол природний біополімер, таких як ДНК і білки, які є основоположними для біологічної структури і функцій. Полімери, як природні і синтетичні, створюються за допомогою полімеризації багатьох малих молекул, відомих як мономери.

Хімічне машинобудування

Хімічне машинобудування багатопрофільна галузь машинобудування, що поєднує в собі природні та експериментальні науки (наприклад, фізика і хімія), разом з науками про життя (наприклад, біологія, мікробіологія та біохімія). Математику та економіку вокористовують для розробки, перетворення, транспортування, управління виробничими процесами, які перетворюють сировину в цінні продукти.

Як стати інженером?

Кожна людина в процесі свідомого життя стикається з проблемою вибору професії. Найбільш актуальною ця проблема є для учнів старших класів – випускників, які добровільно або примусово здають шкільні іспити та зовнішнє незалежне оцінювання, за результатами чого приймають участь в конкурсному відборі на навчання у ВНЗ. Щоб обрана професія не стала важким випробовуванням, потрібно ще у шкільні роки зважити всі «за» і «проти», оцінити свої здібності, схильності, можливості.

Інженер-механік

Інженер-механік (від лат. Ingenium – талант, обдарованість, і mēchanicus – механік) – це технічний чи технологічний фахівець з вищою освітою, який застосовує отримані знання для конструювання, проектування, моделювання та експлуатації машин, апаратів та технічного обладнання в різних галузях сільського господарства та технічного виробництва. Першими з інженерів були саме механіки; вони розробляли і збирали різноманітні машини і механізми, в яких використовували принципи і закони механіки.

Вибір професії

Кожна людина зіштовхується у своєму житті з вибором, який найсильніше вплине на все її подальше життя. Йдеться про вибір професії та вибір вищої освіти. Закінчуючи школу, молоді люди стикаються з величезним вибором професій та спеціальностей: інженер, економіст, юрист, менеджер, маркетолог, логіст, фінансист і т.д. При цьому навколо можна чути безліч стереотипних фраз: "Юристи багато заробляють", "Фінансисти працюють з грошима, тому у них хороші зарплати", "Маркетолог - основний людина в будь-якому бізнесі", а часом і просто без обґрунтування - "Менеджер - це круто ". Часом, такі "поради" впливають на вибір професії.